top of page

משבר גיל 4 חודשים, של מי המשבר הזה?


הפך לנפוץ כמו צרוף המילים "קפיצת גדילה", משמשים בו בכל פעם שהתינוק שלנו פתאום מתנהג שלא כהרגלו, בד"כ כשההורה חווה רגרסיה התנהגותית בעיקר בדפוסי האכילה והשינה.

אז בואו נדבר על זה קצת..

מה קורה התפתחותית סביב גיל 4 חודשים?

התינוק שלכם הרבה יותר פעיל, התנומות מתקצרות וזמני הערות והפעילות מתארכים. היכולת שלהם לקלוט גירויים עולה, ולכן הם סקרנים יותר ומוסחים מכל גירוי, בנוסף

רוב הקטנטנים כבר יודעים להתהפך וחלקם אפילו מנסים או ממש מתחילים לזחול על הגחון.

ההבנה שלהם את הסביבה גוברת, הם כבר מזהים את המטפלים העיקריים שלהם ונקשרים אליהם, ולא רק אליהם..

כל ההרגלים והמנהגים שהיו קיימים עד עתה בעיקר סביב שינה ואכילה כבר התקבעו, וכעת התינוק מצפה להם ואף זקוק להם על מנת להרפות ולהרדם.

בגלל שהתינוק הרבה יותר ערני והיכולות המוטוריות שלו גוברות, הרבה פעמים הוא מוצף גירויים, שגורמים לו לעוררות יתר, סקרנות בלי נדלית ומכאן לפתע הקושי להרדם עצמאית, או בכלל להכנס למצב של מנוחה והרפייה.

פתאום חזרנו לחודש הראשון, בו התינוק לא יורד לנו מהידיים, אמהות לתינוקות יונקים מספרות שעכשיו הוא לא מצליח להרדם בלי ציצי, וברגע שמורידים אותו למיטה מתעורר, נראה שהקטנטנים חסרי שקט ולא תמיד יודעים מה הם רוצים והתחושה שלנו כהורים היא שלא משנה מה אנחנו עושים, זה לא מספק אותם.

ההתנהגות החדשה הזו קוטלגה תחת "משבר 4 חודשים".

הקושי החדש של התינוק והתלותיות החדשה שלו, נובעת דווקא מכך שהוא התפתח מוטורית, רגשית וקוגניטיבית. וכן, הוא לא תמיד יודע מה הוא רוצה בתקופה הזו, כי פתאום הכל מסקרן, מפתה, עוררות היתר גורמת לעייפות יתר וזו לבכיינות, קוטריות וחוסר שקט/שביעות רצון.

אז מה עושים?

  1. מבינים את הסיבה לזה- למילה משבר יש קונוטציה שלילית, וכך גם ההשפעה שלה עלינו ההורים. במקום להתייחס לתקופה הזו כשבר, בואו נבין שהיא מסמלת את הגדילה של התינוק שלנו, וגם את הבלבול שבו הוא נמצא. אם עד עכשיו התינוק שלי היה רגיל להרדם תוך כדי יניקה/תנועה, בתקופה הזו, התלות שלו תגבר, למרות שהוא גדול יותר והיינו מצפים לירידה בכמות ההנקות, או פיתוח היכולת להרדם עצמאית.

  2. נפחית גירויים- דווקא בתקופה הזו שנראה שהכל מעניין אותו, אנחנו צריכים להפחית את כמות הגירויים, כדי שלא נעמיס מידע על המוח, שמצד אחד קולט יותר, ומצד שני מעבד מידע בקצב איטי. אל תציפו את משטח הפעילות במשחקים, אלא בכל פעם משחק אחד או שניים, חכו רגע עם המעבר לטיולון, השתמשו במנשא לנשיאה עם הפנים אליכם, ולא החוצה לרחוב, להמון, לקולות, והמראות שלא עוברים תהליך סינון, וכחצי שעה לפני השינה, התחילו לשעמם אותו, ע"י משחקים רגועים יותר (זה לא הזמן לריקוד סוער או הנפות באויר), כמו: דפדוף בספרון, שירה, שכיבה בפוף/ערסל/מנשא, ליטופים, עידוד הנחת ראש עליכם או על המשטח ועוד.

  3. המשיכו להקנות הרגלי שינה- אל תתפתו לשנות עכשיו את הרגלי השינה שכבר ביססתם. אם התינוק שלכם יודע להרדם עצמאית המשיכו לעודד אותו לכך, ע"י שימוש בטפיחות, קול מונוטוני ומיעוט קשר עין, אם טרם הקניתם הרגלים הפעילו שיקול דעת, אם זה הזמן לשינוי (מוזמנים להתייעץ איתי).

  4. אוורור- זו תקופה לא פשוטה, לעיתים חונקת ומעיקה, ואנחנו מרגישות לפעמים בסוף היום כבר חסרות סבלנות ויכולת הכלה.. דאגו להתאוורר, או לבקש עזרה מחבר/משפחה אפילו לשעה ביום, בה תוכלו לעשות משהו רק עבורכן או אפילו להתפנק באמבטיה ארוכה.

בהצלחה ואני כאן לעזור

73 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page