top of page

שאלות נפוצות בענייני שינה

עודכן: 15 במאי 2020

אגדתי לכן אוסף של שאלות נפוצות ששואלים אותי, אם קבלתן מענה, מעולה, אם לא, דברו איתי!


שאלה:

"טקס שינה, האם הכרחי לבצע"?


תשובה:

המטרה של טקס שינה, היא הכנת הפעוט לפרידה ארוכה יותר מההורים (כל הלילה), הרעיון הוא שידע=כוח=בטחון, ככל שהפעוט יידע שסדר מסויים של פעולות מובילות בסוף לשנת הלילה, הוא יוכל להכין את עצמו רגשית לפרידה מכם.

אבל!

זה לא הכרחי, יש ילדים שממש לא זקוקים לזה כדי להפרד, ויש משפחות שלא יכולות לקיים טקס שינה, ולא משנה הסיבה.


אם קיום טקס שינה מתאים לכם כמשפחה, תקיימו אותו (קחו בחשבון שתצטרכו לקיים סדר פעולות קבוע בכל ערב), אם זה הופך לעול, שחררו.



שאלה:

"שמתי לב שהקטנה קמה מעט אחריי בבוקר ויהי מה,ואם אני נשארת במיטה היא ממשיכה לישון. היא נכנסת כנראה בעוד חודש לגן, ואז נעיר אותה במילא בשעה הזו, האם להשאיר אותה עוד קצת במיטה, או להרגיל אותה לשעות שלנו"?


תשובה:

אנחנו מסתכלות על הילד ולא על השעון. אם היא קמה והיא חיונית, אוכלת, משחקת ומצליחה לשמור על ערנות עד זמן השינה הבא, אז זה מתאים לה לקום בשעה הזו, אם היא קמה אבל כל הזמן מראה סימני עייפות, סימן שהיא לא הייתה אמורה לקום ככ מוקדם, ואז הייתי נותנת לה להנות מעוד שעה במיטה.

אני לא מודאגת מהשילוב במסגרת, כי כשיראו בגן שהיא עייפה פשוט ישכיבו אותה, גם אם זה כמה דקות אחרי שהגיעה לגן, לכן כל עוד את איתה בבית ויכולה, הייתי מקשיבה לסימני העייפות שלה.


שאלה:

"היא התחילה להתהפך ואני רוצה להעביר אותה למיטה בחדר שלה, במקביל אנחנו רוצים לעבור למתן בקבוקים כדי להרגיל לתנאי המסגרת, וגם נתחיל תכף טעימות.. האם זה יותר מדיי שינויים וכדאי לחכות"?


תשובה:

המעבר מהנקה מלאה לבקבוק, לאו דווקא ייצור קושי רגשי, זה יכול לעבור חלק ואז זה לא נחשב שינוי בעבורה. כמו תמיד, ממליצה להסתכל עליה ולתת לה להכתיב את הקצב.

אם אכן תחוו קושי מול המעבר לבקבוק, תנחילו קודם שינוי אחד ואז תעברו לשני.


שאלה:

"אצלנו הלילות היו מצויינים, עד היומיים האחרונים, נרדמת כרגיל ב 19:00 אבל מתעוררת כל שעתיים, שלוש, כאשר הייתה מתעוררת רק פעם אחת. בהתחלה חשבתי שרעבה, אבל לא בהכרח תמיד".


תשובה:

לרוב יקיצות בחלק הראשון של הלילה, יגיעו בגלל עייפות יתר, או שפספסתם את חלון השינה, או שהיא לא ישנה מספיק בהשכבה הקודמת והעייפות הזו נגררה להשכבה הבאה.

אם זה קורה כבר כמה זמן, הייתי בודקת מה קורה אחהצ, מבחינת גירויים וזמני ההשכבה והיקיצה.


שאלה:

"הבת שלי בת חצי שנה, אחרי שעתיים וחצי של ערות, גג שלוש שעות, מתחילה להיות נודניקית ומשפשפת עיניים, האם בגיל הזה הם לא אמורים להיות פעילים יותר זמן"?


תשובה:

קודם כל אנחנו מסתכלות על הילד ולא על השעון, אם הילד מראה סימני עייפות הוא עייף, זה לא ממש משנה לנו אם בגוגל כתוב שהוא צריך להיות ער יותר (לא מדברת על מקרים בהם הילד כל הזמן ישן), אבל בגיל הזה כן הגיוני שהיא תהיה ערה בין שעה וחצי לשעתיים ותבקש לישון.



שאלה:

"בן חודשיים וחצי כמעט, מאוד מתקשה איתו עם שינה במהלך היום, לוקח המון זמן להרדים אותו וגם אז לא ישן יותר מ 20 דק בכל פעם, מגיע לערב מאוד עייף ורגזן וקם בלילה כל שעה וחצי שעתיים".


תשובה:

בגיל הזה עוד הגיוני שהם יצטרכו תיווך בין זמן הערות לזמן השינה, נכון יש תינוקות שאפשר פשוט להניח אותם והם יירדמו, אבל חלק גדול מהילדים, כן יצטרכו עזרה בהרפייה וכניסה למצב שינה.

את צריכה להבין מהם הצרכים שלו כדי להרפות?

נשמע שהוא צריך תנועה, מגע ומסיחים.

האם את שמה לב לסימני העייפות? יכול להיות שאת מפספסת את חלונות השינה, וכל השכבה היא בעייפות יתר ולכן זה לוקח ככ הרבה זמן.


מזכירה: גבות ועיניים אדומות, פיהוק, הנעת הראש לצדדים, בקשה לינוק/מוצץ, שפשוף עיניים/אוזניים.

סימנים מאוחרים: קיטור, הקשתה של הגב, בכי, קושי לרצות אותו, יקיצות מרובות, השכבות קשות.


שאלות:

"שינה במהלך היום: היא נרדמת מעולה במיטה, בחושך, על הבטן ועם טפיחות קלות. בד"כ עם אבא שלה היא מתמסרת ומרפה מאוד מהר.. איתי היא משחקת: מתהפכת על הגב, מחייכת/בוכה, ולוקח יותר זמן. לפעמים הולך לי ולפעמים ל' מחליף אותי🤤(הלילות עוברים חלק...) יש מה לעשות עם המשחקים האלה?!? עד עכשיו כל פעם שהיא מתהפכת וצוחקת אני אומרת לה שאני יוצאת מהחדר ואני אחזור עוד מעט. ואני חוזרת כשהיא עומדת ובוכה, ואז שוב מתהפכת ומשחקת עם הידיים שלי... זה מחרפן.!! ניסיתי להישאר בחדר, אבל אז היא נעמדת ודופקת לי חיוכים וציחקוקים כאילו היא עומדת על במה ואני הקהל! עובד לי להשאיר אותה בוכה במיטה ולבוא אליה כשהיא באפיסת כוחות ואז היא מתמסרת אליי.... אבל לא מרגיש לי נכון."


תשובה:

את כבר יודעת שזה גיל של מניפולציה, אם יש קהל יהיה מופע, עבור חלק מהילדים זה בלתי נמנע שפשוט נצא מהחדר ונוציא את העוקץ מהמניפולציה. אם לא מרגיש לך נוח הבכי שלה, את יכולה לעשות הסרה הדרגתית:

בהתחלה את לידה שמה עליה יד, או פשוט שם, את לא מדברת איתה ולא מורידה אותה במידה ונעמדת במיטה, אלא אומרת לה בפעמיים הראשונות "ג' לשים ראש".

בנוסף את מחזקת אותה על הנחת הראש ולא על הקימה, אם אני ניגשת כשהיא קמה, היא מבינה שאת זה מחזקים, אם אני ניגשת אליה כשהיא שמה ראש, היא תבין שאת זה מחזקים..

מה היא צריכה ממך? מגע? תנועה? נוכחות?

במידה והחלטת לצאת מהחדר ולאפשר לה להתמודד, תזכרי שהיא יודעת להרדם לבד, עובדה שהיא עושה את זה עם ל'.


שאלה:

"כשאנחנו בחוץ, היא יכולה להירדם בטיולון, על הגב ובנידנודים קדימה ואחורה. וזה גם, לגג חצי שעה. היא לא תירדם בטיול רגיל, או שתירדם אחרי המון זמןןןןן. גם מנשא בחוץ לא הולך... היא רוצה לראות את הכל גם היא עייפה. ניסיתי לשים עליה שמיכה/טטרה.. היא רק משתגעת מזה יותר. בקיצור מה אפשר לעשות עם הרדמות בחוץ עם ג' הנינג'ה?"


תשובה:

אני מזכירה שלכולנו יש תנאים הכרחיים לשינה (מנהגים), אם הם לא יסופקו לא נצליח להרדם, אלא אם אנחנו מותשים גמורים, לא תמיד צריך ואפשר להלחם בזה

26 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

בני אדם צריכים שגרה.. השגרה מעניקה לנו בטחון ומסגרת, וע"י כך מאפשרת לנו שקט נפשי. תחשבו על היום הראשון שלכם בצבא- לא הבנו כלום, לא ידענו כלום, לא היה עוד סדר יום ולא ממש הבנו מי נגד מי. איזו תחושה היי

רפלקס מורו, רפלקס הבהלה, הוא רפלקס השרדותי שמופעל כבר ברגע הלידה.. סביב גיל 3/4 חודשים, הרפלקס מתחיל להעלם (הוא נשאר אתנו לכל חיינו אך במקרי קיצון, לדוג: מישהו מבהיל אתכן מאחור..). עד אז ניתן לראות סי

bottom of page